fruktträd och kringtjänster i UPPSALA

Fruktträd fyller en speciell plats i vår kultur både som en vårlig symbol under den blomstrande perioden och skördandets rikedom och glädje över att äta något man odlat själv. Vem minns inte sin barndoms hemkokta äppelmos och inlagda päron i ett sagoskimmer. Fruktträd vill ha mycket kärlek och lämnar mycket gott tillbaka om de sköts väl. Låt oss ta hand om dina fruktträd på bästa sätt.
Trädvård fruktträd Uppsala Fastighetstjänst.

Fruktträd och plantering

Tjällossning till sen höst

Är växterna krukodlade går det att plantera från tjällossning till och med sen höst.

Sol och vindstilla

Plantera fruktträdet solljus på en vindskyddad och väldränerad plats.

Gräv en bred grop

Gräv en grop bred nog för trädets rötter att få plats, desto bredare desto lättare blir det för trädet att hitta näring de närmaste åren.

Jord och vatten

Fyll på med jord drygt halvvägs upp i gropen och tryck till runt plantan. Vattna igenom och känn efter så att plantan står stadigt och att det finns god plats för rötterna.

Rothalsen 10 cm fri

Trädet ska stå så att rothalsen kommer minst 10 cm ovanför marknivå.

Mer jord

Fyll på med ytterligare jord. Är jorden av lite sämre kvalité kan komposterad jord komma till väl pass.

En kulle

Det ska bildas en kulle runt trädet när du fyllt klart.

Inget gödningsmedel

Fyll aldrig hålet med gödningsmedel!

fruktträd och skötsel

Vattna FRUKTTRÄD rikligt

Det är viktigt att vattna det nyplanterade trädet. Generellt sätt så vattnar de flesta av oss för lite.

Vår- eller höstplanterat

Planterar du trädet på våren bör du vattna vid torka första säsongen. Detta behövs normalt inte vid höstplantering.

UngA FRUKTTRÄD behöver stöd

Ett nytt fruktträd behöver stödjas de första åren. Ofta räcker det med en påle som står på den sida där det vanligtvis blåser ifrån.

Håll rent första åren

De första åren är det också viktigt att hålla jordytan runtom trädet fritt från gräs och ogräs, för att trädet ska kunna växa ordentligt.

fruktträd och beskärning

form eller produktion

Vill du forma ditt fruktträd så att det ska se vackert ut och/eller för att öka fruktproduktionen? Då är det aktuellt att beskära ditt träd eller din buske. Växter har olika egenskaper och ska därför beskäras på rätt sätt vid rätt tillfälle.

Öka fruktproduktionen

Det är extra viktigt att beskära ett fruktträd de första 2 till 3 åren för att forma trädet och för att få bra frukt. Det är främst äppel- och päronträd som måste beskäras regelbundet för att underhålla fruktproduktionen, medan plommon och körsbär inte alls är lika krävande.

Tid för Beskärning av fruktträd

Ej när trädet samlar kraft

Det finns mer eller mindre lämpliga tidpunkter att beskära ett fruktträd beroende på dess egenskaper och vad du vill få ut av trädet. Viktigast är det att undvika trädbeskärning när trädet samlar kraft för blad, blomning och fruktsättning.

VÅrvintern

Näst bäst är en vårvinterbeskärning innan savningen sätter igång. Vill du stimulera friska och unga träd att växa bör man beskära trädet på vårvintern.

Sommarmånaderna

Av tradition har äpple- och päronträd beskärts på senvintern. Nya studier har visat att det kan vara mest lämpligt att beskära under sommarmånaderna då trädets läkförmåga är som bäst, dvs. mest energi för att reparera sårskador och motstå röta och svampangrepp i snittytorna.

Kontakta oss om fruktträd

Har du frågor om vad vi kan göra för dina fruktträd eller önskar prisuppgift? Kontakta oss gärna eller använd formuläret nedan så återkopplar vi till dig så fort vi kan!

Offert trädvårdstjänster

Genom att kontakta oss godkänner du att vi lagrar de personuppgifter du angivit. Läs mer om vår hantering av personuppgifter.

Sök på denna webbplats